DERSIM MAMIKIYE

GÜZEL, RUHU TEMİZ, GECMİŞİNE VE TARİHİNE BAĞLI BIR DERSİM İCIN. HERKESE BASARILAR

Friday, September 15, 2006

 

Mehmet Yıldız

SÖZÜ UZATMAK SÖYLENENLERİ ANLAMSIZLAŞTIRIR

Dersim Forum

SÖZÜ UZATMAK SÖYLENENLERİ ANLAMSIZLAŞTIRIR
Dersim’in son derece ayırt edici etnik bir kimliği olmasına rağmen, bu kimlik tarihte örneğine çok az rastlanır bir edepsizlikle inkar ediliyor. Dersimlilerin buna karşı çıkmaları son derece insani bir tepkidir. Bu tepkiyi gösterirlerken Dersimlilerin iki soruya çok net cevap vermeleri gerekiyordu. Birinci, etnik kimliğimizi nasıl tarif ediyoruz? İkincisi, etnik kimliğimizi kimler inkar ediyor?
Dersimliler arasında etnik kimliğimizin tarifi ve kimin bu kimliği inkar ettiği konusunda hatırı sayılır bir fikir birliği vardır. Bu çok önemli bir gelişmedir. Çünkü daha düne kadar atalarımızın kimliğini tarif ve müdafaa edemiyorduk. Bize saldıranlar çok olunca sanırım herkes Dersim’de tanık olduğu, öğrendiği ve benimsediği kültürel değerler üzerinde çok ciddi bir biçimde düşünmeye başladı ve bu güçlü bir tepkinin ortaya çıkmasına yol açtı. Bu son derece mantıkidir. Eğer farklı bir etnik kimlik varsa ve bu kimliği taşıyanlar bütünüyle Ermenilerin akibetine uğramamışlarsa bunu yaparlar.
Şimdi önemli olan harekete geçmektir. Hareketin daha baştan itibaren çok koordineli ve programlı olması da gerekmiyor. Etnik bir kimliği savunma mücadelesinin ana hatlarıyla aynı hedeflere yönelmesi yeterlidir. Manifesto, Program ve koordine işleri daha sonraki bir aşamada da halledilebilir.
Tehdit altındaki bir etnik kimliği korumak tabiatı gereği son derece pratik bir iştir. Bu pratik işleri şöyle sıralayabiliriz:
A) Dersim’deki Dersimlilere düşenler:1- Anadilini çocuklara öğretmenin önemini kavramak. Bunu yapmadan Dersimli kalınamayacağını görmek. Zazaca yayınları okumak. Zazaca’ya ilgisiz olan politik aktörlerin Dersim’in dostları olamayacaklarını akıldan çıkarmamak.2- Zazaca kurs ve eğitim hakkı talep etmek. Zazaca radyo ve televizyon kurmak. Zazaca günlük gazete çıkarmak. 3- Belediye başkanlığına bir Dersimliyi seçmek. Bugünkü durumu utanç verici bir durum olarak kabul etmek. Politik tercihlerde uyumlu olmaya çalışmak. Kimliğimizi inkar edenlerin yaşamı iyileştirme önerilerine değer vermemek.4- Kültürel değerlerimizi üç-beş kuruşa veya karın tokluğuna satmamak. Onurlu insanların çocukları olduğumuzu hatırlayarak tarihsel bir sorumluluk taşıdığımızı unutmamak. Dilenci ruhunu terk etmek. Onurlu olabilmek için hiçbir talep öne sürmemek. Çarıkları, ucuz patiskası, toprak damlı evcikleri ve kuru ekmeğinden başka bir şeyi olmayan atalarımızın ortaya koydukları efsanevi direnişleri hatırlamak. 5- İşgalci kuvvetlere (TSK ve PKK yandaşlarına) karşı sivil protesto hareketleri düzenlemek. Bu güçleri tecrit etmek. Onlarla kontak kurmamak. Onlara Dersim’in düşmanları olduklarını söylemek.
B) Diğer illerde yaşayan Dersimlilere düşenler:1- Dersimdeki Dersimlilerin yukarıdaki programını kendi koşullarına uyarlamak.2- Dersim kolonileri oluşturmaktan ziyade bütün dikkatleri Dersim’e yöneltmek. Dersim’in elden gitmemesini bir numaralı öncelik haline getirmek. 3- Dersim’e derme-çatma bir dilenci veya fukara merkezi muamelesi yapmak yerine, Dersim’in tarihsel şahsiyetini hatırlayarak, Dersimlilerden dik durmalarını istemek. En çok da dik duranlara yardım etmek.
C) Avrupa’daki Dersimlilere düşenler:1- Yukarıda ifade edilenleri kendi koşullarına uyarlamak. 2- Entegre olmamış veya olmayacak Dersim etnik grupları oluşturmak yerine, Dersim kökenli Avrupalılar olarak Dersim’in elden gitmemesini bir numaralı öncelik haline getirmek.3- Dersim davasına gönül verenlerin bir an önce bir araya gelerek bir hareket planı oluşturmalarını sağlamak.
Dersim için bir program oluşturmak gördüğünüz gibi, dünya veya Türk proletaryası için bir kurtuluş programı oluşturmaktan daha kolaydır. Biz her zaman programlara veya programların dayandığı fikirlere aşırı bir biçimde değer veriyoruz. Oysa kimliğimizi korumak için girişilen hareketleri koordineli bir hale getirmek bile orta vadeli bir ihtiyaçtır bizim için. Önemli olan harekettir.
Mehmet Yıldız

Cevaplar:
Dersim Forum

Comments: Post a Comment



<< Home

Archives

September 2006   October 2006   November 2006   December 2006   January 2007   February 2007   March 2007   April 2007   May 2007  

This page is powered by Blogger. Isn't yours?