DERSIM MAMIKIYE

GÜZEL, RUHU TEMİZ, GECMİŞİNE VE TARİHİNE BAĞLI BIR DERSİM İCIN. HERKESE BASARILAR

Saturday, October 14, 2006

 

SUÇU İNKAR ETMEK SUÇTUR. Huseyin DEDESOY 14. Ekim 2006

Medyatik ve Güncel konular da Fikir belirtmeyi, yazi yazmayı hic sevmem. Böyle anlarda ortaya bir cizgi cekilir ve tarflar ikiye ayrılır. Beri taraf ve karşi taraf, insanlar iki grupta ve iki kampta toplanırlar.
Karşi cıkanlar ve savunanlar. Iyi diyenler ve Kötü diyenler. Bu fikri dahada güncelleştirip özetlersek mantik kendini şöyle dayatir: Egemen ve hakim olan güc ve düşünce bir taraf oluşturur. Aks ona göre belirlenir: Dogru veya yanliş onun cizdigi hat doğrultusunda oluşur ve insanlarda safini o ölçüler dahilinde belirtmek zorunda kalirlar.
Mesela; "...PKK Türk Düşmani Terörist bir Kürt Örgütüdür..., Abdullah Öcalan'da Terörist başidir..." Diye bir tesbitte bulunulur. Eger Sen Türkiye'de Kürt sorunu var. Yada Kürt halkinin hakli olan talepleri var diyorsan. Sana şöyle denilir Öyleyse Sen Türk düşmani ve PKKli bir teröristsin. Cünkü Kürt Olmak PKK'li Olmak demektir. Oda eşittir Türk ve Türkiye düşmani olmak demektir.
Gelelim Güncel olan Fransa'da kabul edilen Ermeni Soykirimi..., yasa tasarisinin kabulu ve suç olayi.
Fransa devleti bir hukuk devleti olup. Insan haklari evrensel beyannamesini kabul etmiş ve Insanligin evrensel haklarını güvence altina alan bir hukiki yapiya sahiptir. Bu hukum ve yasalar çerçevesinde, Insanlari Etnik kökenlerine, Dini inançlarina, Cinsel farkliliklarina, Düşünsel yapilarina göre yargilamak, Onlari Suçlamak ve cezalandirmak suctur. Bunun suç olmadigini savunan kisler, gruplar ve düsüncelerde dogal olarak yargilanir ve suçlu sayilir.
ikinci Dünya savaşi esnasinda Avrupa'da degisik siyasi iktidarlar eliyle, Yahudi halki sadece Yahudi olduklari icin topluca ve organizeli bir şekilde katliama tabi tutuldular ve Millyonlarca insan yok edildi. Bu insanlik tarihinde işlenen büyük bir suc olarak lahnetlendi ve bu düşüncenin savunuculari ve sahipleri cezalandirilmak üzere mahkemelere cıkarılıp yargilandilar.
Günümüzde O donem de yapilanlarin suç olmadiğini söylemek ve olaylara baska bir gerekce gostererek savunmakta yine suçtur. Cünkü var olani savunmakta baska bir suçu içermektedir. Eğer milyonlarca insanin topluca öldürülmesini yok sayip, ona hakli gerekceler bularak savunmaya kalkisiyorsaniz. Olanbiteni onaylamakla yetinmiyorsunuz, ayni zamanda benzeri olaylarin olmasina ve tekrar yasanmasina olanak sunmus oluyorsunuz demektir. Tabiki bu dusunce ve mantigin sahibide en az yapan kadar tehlikeli ve sucludur.
Tükiye'de 1915 li yillarda yüzbinlerce ERMENI'nin yerinde yurdunda edildigi, Toplu sürgünlere ve göce Zorlandigi, Coluk-Coçuk, Yasli-Genc, Kadin Erkek. Fark gözetmeksizin tek "SUCLARI" Ermeni olmalarindan dolayi toplukatliama ugrayip, Yok edilmislerse. Bu islenmis en büyük bir Insanlik suçudur. Bunun hala yasiyan canli tanıklari vardir, olaylarin iz ve belgeleri vardir.
Bu kadar olup bitene ragmen; birileri olanlara haklı gerekçeler bulmaya calışıp, farklı sebepler arayip kabul etmek istemiyorsa buda Suçtur, çünkü o mantiğin Sahibi yine ayni gerekçe ve Nedenlerle Yine Ayni "Suçu" işliyecek ve yapacak demektir.
Bu mantik ve Dusunceden dolayi Benzeri olaylar daha sonrada yaşandi ve halada yaşaniyor: 1915 Ermeni Soy Kiriminin Cumhuriyet Doneminde yapilmadigini Soyluyen ve Cumhuriyeti temize Cikarmak Istiyenler vardir. Peki 1937-38'de DERSIM"de Olan bitenlere ne demeli.? 1936"da Turkiye Cumhuriyeti Parlementosunda Yasaya baglanan "DERSIM KANUNU" ve raporuyla resmilestirilip. 1937'de Turkiye Cumhuriyeti Ordusu ve Askeri Kuvetiyle harekete gecilen IKI YILI kapsiyan DERSIM KATLIYAMI'NA NE DEMELI.?
Yine bir bitun olarak topluca onbinlerce Insani baska etnik koken ve inanca sahip olduklari icin katledilmedilermi?, Tolu mezarlar kazilarak, Kursuna dizilip gomulmedilermi?. Sag kalan On binlerce insani Toplu goce zorlanip, yillarca geri donmeleri yasaklanmadimi?. Olan bitenin izlerini yok etmek icin, delil-bolgenin silinip yok olmasi icin yillarca bolgeye girisler yasaklanip " Dersime Girilmez yasak Bolge' Ilan edilmedimi? Hangi mantik ve Dusuncenin sahipleri bunu yapti acaba sizce.?
Buda Yetmedi. 1980'li yillarin ortalarindn basliyarak 2000'li yillara kadar Turkiye'de Dogu bolgesi diye adlandirilan Kurt bolgesinde Binlerce Koyun bosaltilmasi ve Yuz binlerce insanin yerinden, yurdundan edilmesi. On binlercesinin oldurulmesine ne demeli.?
Demek var olan bir yanlisi yanlis görmeyip suc saymamak, ayni olaylarin devam ettirilmesinin hakliligini savunmak demektir ve Firsati, olanagi oldukcada yapila bilineceginin mumkunatini var demektir.
ISTE BOYLE BIR CINAYETIN YASANMADIGINI SOYLEMEK SUCTUR VE CEZALANDIRIMASIDA DOGALDIR.
Orhan Pamuk bunu Soyledigi icin. Insani etnik Kokeninde dolayi katletmenin savunulacak bir yaninin olmadigini, Turkiyede Ermeni'lerinde Katledildigini, Kurt'lerinde Katledildigini kabullendigi icin Kimileri tarafindan vatan hayini ve Katli vacip fetvalari cikarildi. Ama insanligin evrensel haklarini savunanlar tarafindanda Islenen suca suc dedigi icin odullendirildi ve destek gordu.
Orhan Pamuk bu gun diyorki "...Fransa Dusunce Ozgurlugunu Ihlal etti ve Ayib etti...Gelenegine yakismiyor..." yani Sayin Orhan Pamuk siz bunlari soylediginiz icin Firsati olsaydi Linc edilip Oldurulecektiniz. Bundan dolayi size saldiran ve olumle tehdit eden mantiginda Suclu oldugunu ve suc isledigini kanuna baglamaktan daha insani ne olabilirki.?
Evet Fransa'da Zola gelenegi, Sartre gelenegi olamlidir ve savunulmalidir. Ama sizce Zola ve Sartr olsaydi "Turkiye Turklerindir, Ya Sevin Yada Terk edin..." Diyen insanlarlami Olacakti(Boyle dusunuyorlarsa saygi duyulmalidir diyip), Yoksa Soy kirimi Insanlik sucudur.Turkiye'de bu soy kirimini yapmistir, Bunu savunan ve yapanlardi Suc islemislerdir, Soy kirimi Olmadi ve Yapmadik oyle birsey diyenlerde SUC ISLIYORLARDIR..diyenlerlemi beraber olacakti...?
Saygilarimla.
Hüseyin DEDESOY
Dersim Forum





<< Home

Archives

September 2006   October 2006   November 2006   December 2006   January 2007   February 2007   March 2007   April 2007   May 2007  

This page is powered by Blogger. Isn't yours?