DERSIM MAMIKIYE

GÜZEL, RUHU TEMİZ, GECMİŞİNE VE TARİHİNE BAĞLI BIR DERSİM İCIN. HERKESE BASARILAR

Saturday, November 04, 2006

 

Dersimin çôzûlmesi!

Resmi devletin demografik politikasi, II.Abdulhamit doneminden beri aktif olarak tatbik edilen nufus kaydirma, jenosit ve zorunlu goc ile yerli halklarin bolgeden kovularak, Balkan, Kafkas ve diger gocmenlere cesitli sebepler yaratarak, buraya yerlestirip, bolgenin oz haklarini tarihsel olarak haritadan silmeyi amaclamaktadir. Simdi "tunceli" diye adlandirilan yer, gercek Dersim topraklarinin %39 undan fazla degildir. 400 yildan fazla, Osmanli imparatorlugu icinde ozerk/otonom olarak kalan Dersim, 70 yil eveline kadar, dil ve kulturu ile bolgede varligini kuculerek de olsa devam ettiriyordu: sinirlari daraltilmis olmasina ragmen bugûnkû il sinirlarindan daha buyuk idi. Dusmanca uygulanan askeri/politikanin ônû 1938 lerde de alinamadi, direnis yok olunca ,girtlak daha da sikildi ve Dersim ûlkesi topraklarinin % 60' indan fazlasini kaybetti. Konu acik, TC' nin bu demografik devlet politikasi henuz degismemistir; Avrupa birligine girme adina yapilan sozumona digisikliklerin, Dersim halkina yapilanlarla tezati meydandadir. Avrupa birligine girmenin arifesinde Dersim' in talaplerini gormemezlikte hala israr ediyor, islenmis tarihsel haksizliklarin giderilmesinde ciddi bir adim atmaya yanasmiyor. Simdi sirasi ile dersim' in asagidaki taleplerine gozatalim:
Dersim ulkesinin adinin resmen geri verilmesi, 1915, 1921, 1925, 1938 soykirim ve tesebuslerinin taninmasi, Osmanlidan cumhuriyete kadar devam eden Otonomi hakkinin halkimiza iade edilmesi.
Devletin "T plani" olarak adlandirdigi, nufus kaydirma, zorunlu goc, azinliga indirme ve geri kalanini da zor ile asimile etme seklindeki politikaya son verilmesi.
Dersim' in demilitarize edilmesi, askeri ve yari/askeri orgutlerin faaliyetlerinin yasaklanarak, teror ve siddet uygulayarak halkin yasam olanaklarini tehdit edenlerin uluslararasi bagimsiz/tarafsiz mahkemelerde yargilanmasi.
Bugune kadar yasakli olan dilimizin resmen taninarak, egitim, iletisim ve orgutlenme olanaklarinin geri verilmesi. Turkiyede ki resmi tarihin degistirilerek milliyetci/soven sistemi dayatmaya son verilmesi.
"T plani" cercevesinde yurutulen, Turk/islam sentezine bagli olarak Dersim' in geri kalanini da yani iç dersimin de Muslumanlastirarak Turklestirmeyi hedefleyen dusmanca politikaya son verilmesi, " her koye bir cami", "her koye bir imam" seklindeki diyanet/devlet uygulamalarinin bir an once durdurulmasi. Dersim dedelik inanc/geleneklerinin serbest birakilarak resmen taninmasi.
"T plani" in uygulanmasina bagli olarak gerceklestirilen ekolojik yikima son verilmesi; askeri amacli toplu orman yakmalara ve bolgenin can alici tarihsel/kulturel zenginliklerinin bombalanmasina son verilmesi. Munzur, baraj oyunlari oynayan doga ve insanlik dusmani cetelere teslim edilmemelidir; Munzur,kûltûrûmûzdûr ve insanliga aittir, oyle kalmalidir..
Degerli arkadaslar, ana nokta; yaşama hakkımızın tamamen elimizden alinmak istenmesidir.Bize düşen görev ise, asırlarca diliyle, kültürüyle, tüm doğal güzellikleriyle geçmiş insanlarımızın bize teslim ettiği bu toprakları daha çok sevmek ve bu mirası sahiplenmek. Hergün tüm konuşmalarımızda sohbetlerimizde gerici diye suçladığımız yaşlılarımız kadar yurt sever olursak bize dayatılan kişiliksizleştirme, yok edilme politikalarını alt üst edebiliriz. Bu birikime ve tecrübeye sahibiz ancak birazcık bencilliğimizden ve bireyciliğimizden kurtulmamız gerekiyor. Dersim sitenin amaci ise, yok olmakta olan Dersimin dili, kulturu, gelenek ve goreneklerini tanitip yasatmak, Dersim'de sürmekte olan sistemli ve planlı demografik degistirme operasyonlarını etkisiz hale getirmek bu konuda yapılan çalışmaları imkanlar oraninda dunya kamuoyuna duyurmaktir.





<< Home

Archives

September 2006   October 2006   November 2006   December 2006   January 2007   February 2007   March 2007   April 2007   May 2007  

This page is powered by Blogger. Isn't yours?