DERSIM MAMIKIYE

GÜZEL, RUHU TEMİZ, GECMİŞİNE VE TARİHİNE BAĞLI BIR DERSİM İCIN. HERKESE BASARILAR

Friday, November 03, 2006

 

Ibrahim Coskun

ORAN PAMUK TC PUTIK VE "TERTELE" ÜZERINE
Dersim Forum
Auteur - yazari: Ibrahim Coskun Tarih, gün ve saat : 16. Ekim 2006 22:31:39:
ORHAN PAMUK TC PUTIK VE „TERTELE „ ÜZERINE
TC Devletinin „TERTELE“38 den sonra adini degistirip türkcesiyle koydugu isim Kuyluca.
Dersim´in en eski yerlesim alanlarindan biri olan Kuylucann Kuylucadan önceki adi PUTIK.
Putik isminin es anlami Kirmancki sözlügünde yok.
Olmamasida dogal cünkü asirlar boyu bir cok uygarligin yasamasinda besiklik etmis, yüzbinlerce insanin barinmasina kucak acmis bu yerlesim alaninin adi da Dersim´in diger adlari gibi kutsal bilinip TC´nin dönemine kadar binlerce yillik ismi ile anilip gelmistir.
Asirlarca süren adi PUTIK sonradan degistirilen adi Kuyluca olan Bu yerlesim alani benim köyümdür.
Bu köy gibi benimde asil adim olan „Iwis“ de TC´nin nüfus memurlari tarafindandegistirilmis yerine bir yahudi ismi olan Ibrahim konulmustur.
Iwis ismi bana: Yakinlarinin büyük bir bölümünü 38 de kaybeden Haydaranli Nenem tarafindan adanmistir.
Dersim´in yakin tarihini bilen bu ismin anlamini ve Haydaranli Nenemin neden özellikle bu ismi bana verdigini iyi bilir.
Ben tasidigim ve onunla tanindigim simdiki ismimle hicbir zaman barisik olmadim, olmamda dogama ters düserdi cünkü tarihteki davalarda hicbir güzellik kendisine dayatilan cirkinligi kabulenmemistir.
Benim üretkenligimin gücünü aldigim kaynaklardan biride bu üc isimdir.Bunlar: Asil adim, Köyüm ve Nenem.
Olmak istedigim, yasamak, üretmek istedigim ve ölmek istedigim yerdir bu köy. Yani 50 yillik ömrümün yasanmis tek parcasinin oldugu yerdir. Yani Nenemle beraber cocuklugumun gectigi yerler.
Ve Tek kelimeyle güzeldiler…
Benim simdi yakilmis, yikilmis, ve terör arenalari haline getirilmis bu köyüm ve ortalarinda kalan baba evimde özgürlük ve üretme imkanim gaspedilmisse,orda yasama sansim tamamen yokedilmisse: sürülmüsüm ve sürgündeyim demektir.
Ama sürülmek ve sürgünde olmak beni mutsuz etsede yasamak istedigim bu yegane yere hasret kalsamda bu durum sanatci kisiligmi, üretkenligimi ve insanligimi asla geriletmemistir.
Sanatin sefaleti vardir ama yurdu yoktur. Sanatsal üretkenlik bireye degil, bir topluma degil, insanliga adandigi zaman anlam kazanir ve evrensellesir.
Bu anlamda Yazar Orhan Pamuk´a verilen ödül Istanbul´a olan sevdasi icin ya da Istanbul disinda baska hicbir yerde yasamak istememesi icin degil üretkenliginde isledigi insanlik degerleri kistas alinarak verilmistir.
Yasar Kemal gibi bir yazara bile nasip olmayan bu ödül´le Orhan Pamuk yalniz onurlandirilmamis, dünyanin istedigi yerinde diledigince yasayip üretkenligini sürdürmesi icinde maddi bütün olanaklar sunulmustur.
Ama ayni Orhan Pamuk bugün kalkip “Fransa düsünce özgürlügümü ihlal etti, ayip etti“ diyorsa bu sansiz bir aciklamadir, amatörce bir aciklamadir.
Bu sansiz aciklamanin diger bir adi: Orhan Pamuk: Kendisine verilen bu ödül ve onurun anlamini daha tam anlamamis da olabilir.
Temennimiz tersidir tabi.
Tersi ise: Orhan Pamuk`un Istanbul sevdasindan daha büyük degerlerin oldugunu, kabul etmesi, Istanbul disinda da yasayabilecegini anlayip bu gercegi sindirmesidir.
Orhan Pamuk´un bilmesi, sindirmesi, ve acik bir dille aktarmasinda yarar olan bir diger gercekte „Otuz binde kürt katledilmistir“ dedigi katliamin kürtleri degil kirmanclari kapsadigidir.
Bunun adina katliamin adina Zazacada „TERTELE“ Türkcede Dersim Katliami denir ve katledilen bu insanlarin gercek sayilari 30.000 binin cok üzerindedir.
Dersim toplumunun dili, inanci, kültürü ve cografyasiyla tarihi bir özgünlügü vardir. Bu toplum kendisine komsu görünen diger toplumlara karsi herzaman mesafeli olmus, aralarinda büyük bir fark görmemistir.
Dersim gercegi bir iddia degil, yasanan, yasayan, ve yasayacak olan bir realitedir.
Bunun dogrulugu bir bilimci, onunda ötesinde bu nedenle Nobel Edebiyat Ödülü almis Orhan Pamuk gibi bir yazar tarafindan görülmüyor, savunulmuyorsa vebali büyük olur.
Baska bir deyimle Orhan Pamuk onurlandirildigi bu misyonun hakkini vermezse Türkiyenin battigi cirkin taklitcilik batagindan rand cikaran, reting pesinde kosan kisilere karistirilirsa yazik olur.
Sorun Fransada Ermeni ve Dersim soykirimini inkar eden sahislara verilen agir cezelar degil, tersine TC de ise bu görüste olan insanlara cezadanda öte uygulanan toplumsal linc´de degil, sorun Orhan Pamuk´ta degil, sorun Türkiyede devletin büründügü maskedir.
En komik olanda TC´nin yaptigi bu rutuslar, takindigi bu maskelerle Avrupa Birligini uyutup bir delikten bu camiyaya dalmak istemesidir. Bunun adi hiledir, canbazliktir, samimiyetsizliktir.
Bu oyunlarla Avrupa Birligine´ne girilmez …
Türkiye Avrupa Birligine katilmak istiyorsa toplumsal esitligi, Toplumsal barisi saglamak zorundadir.Kusandigi zirhi kirip hasta olan bedenini cagdas, uygar yöntemlerle tedavi etmek zorundadir.
Bilmelidirki Orhan Pamuk´u linc ettirmek, inkar gelenegini sürdürmek, Fransayi yargilamak, ambargo uygulamak kacis olamaz, temize cikaramaz bir tarihi.
Bunun en yalin örneklerinden biride Orhan Pamuk ´un bile bilmeden yada carpitarak adini koymadigi Dersim Katliamidir.1937-1938 de islenen bu katliam hala bir tabudur. Konusulmasi, tartisilmasi, yargilanmasi yasaktir hala.Bu gercegin üstünün örtbas edilmesi icin sonralarinda uygulanan Dersimi insansizlastirma politikalari sonucu Dersim nufusunun ücte ikisi sürgündedir simdi.
Oysa Dersimlilerin ortaklasa talepleri: bu gün diasporada hayatin her alaninda edindikleri bilgi ve birikimlerle tekrar yerlerine, yurtlarina köylerine dönmek, terörsüz, baskisiz, yasamak, yakilan yikilan baba evlerini onarmak, Dersime yeniden can vermek yasama kavusturmaktir.
Bu cesaret gösterildiginde sular durulacak, taslar ve Orhan Pamuklar yerlerine oturacak, Türkiye Avrupa Birligi camiasina katilacaktir.
Not:Kursagimda katl edilen ana dilim yerine zorla ögretilen bir dille aktardigim bu makalede anlatim bozukluklari varsa af ola
Saygilarimla Ibrahim Coskun

Cevaplar:
Ce: ORAN PAMUK TC PUTIK VE "TERTELE" ÜZERINE Momhemed 17.10.2006 02:10 (1)
Ce: ORAN PAMUK TC PUTIK VE "TERTELE" ÜZERINE Momhemed 17.10.2006 01:16 (0)
Ce: ORAN PAMUK Dersim Zaza soykirimini tanimiyor veya bilmiyormu? Mile Pazapuni 17.10.2006 19:06 (0)
Dersim Forum





<< Home

Archives

September 2006   October 2006   November 2006   December 2006   January 2007   February 2007   March 2007   April 2007   May 2007  

This page is powered by Blogger. Isn't yours?