DERSIM MAMIKIYE

GÜZEL, RUHU TEMİZ, GECMİŞİNE VE TARİHİNE BAĞLI BIR DERSİM İCIN. HERKESE BASARILAR

Friday, November 03, 2006

 

M. Hayaloğlu

Ermeni Soykırımının İnkarını Suç Sayan Yasa ve Fransa

Dersim Forum

Auteur - yazari: M. Hayaloğlu Tarih, gün ve saat : 17. Ekim 2006 00:32:26:

Ermeni Soykırımının İnkarını Suç Sayan Yasa ve Fransa

Fransa Ulusal Meclisi, Ermeni soykırımının inkarını suç sayan yasayı kabul etti. Şayet bu karar senato ve cumhurbaşkanı tarafından da onaylanırsa yürürlüğe girecek. Bu sürecin yavaş yürüyeceği ve belki de uygulanamayacağı tahminleri de yapılmaktadır.

Yasa neyi öngörüyor?

Yasa, Ermeni soykırımını inkar etmeyi suç sayıyor. Yani çok basit olarak ifade etmek gerekirse, “Ermeni soykırımı yoktur” veya “olmamıştır” demek suç sayılıyor. Yaptımları da oldukça ağır ve caydırıcı. Hem hapis cezası ve hem de -(45 bin Ewro gibi)- yüklü bir para cezası öngörülüyor. Bu demektir ki, birileri “Ermeni soykırımı yoktur” diye şov yapamayacaktır. Hatırlanacak olursa neo-nasyonalistlerden D. Perinçek, İsviçre’de böyle bir şov yapmıştı. Savcılık, Perincek’i sorguladıktan sonra serbest bırakmıştı. İsviçre’de de “soykırımı inkar etmek” suç sayılıyor ama görüldüğü gibi yaptırım gücü oldukça zayıf.

Peki, Fransa’da bu yasanın yaptırım gücü olacak mı?

Bunu zaman gösterecek. Ama öyle görünüyor ki, süreçte sorunlar yaşanacak. Yürürlüğe girip girmeyeceği bile tartışma konusu. Bunun bir çok nedeni var.

Her şeyden önce, böyle bir yasa, meclis veya hükümet gibi politik güçler tarafındandan değil, daha özel kurumlar tarafından gündeme getirilmelidir. Mesela BM veya AB bünyesinde bu tip komisyonlar oluşturulabilir. Başta tarihçi ve hukukçular olmak üzere bilim insanlarından oluşan soykırımları araştırma ve tespit komisyonları gerekli çalışmaları yapabilir. Bu hazırlanan raporlar, BM, AB gibi teşkilatların ilgili birimlerine sunularak onaylanabilir. Sonra, örneğin AB üyesi ülkelerin ulusal parlamentolarına veya doğrudan Avrupa Parlementosuna sunulabilir. Böylece hem doğruluk derecesi hem de yaptırım gücü yüksek yasalar çıkarılabilecek, kararlar alınabilecektir.


Fransa bu konuda ne kadar doğru yaptı?

Fransa’nın ne kadar doğru yaptığı tartışmalıdır. Örneğin “Fransa Cumhurbaşkanı Jacques Chirac, “Fransız Ulusal Meclisinin girişiminden dolayı çok üzgün olduğunu, teklifin yasalaşmasının engellenmesi konusunda elinden geleni yapacağını” belirtiyor.


“577 milletvekilinin bulunduğu Fransa Meclisi'nde bu karar 19'a karşı 106 milletvekilinin oyu ile alındı, 4 vekil çekimser kaldı. 448 milletvekilinin oy kullanmadığı bir tasarı Senato'ya gitmesi için yeterince siyasi desteğe sahip olup olmadığı tartışılır. ” (Hürriyet, 14 Ekim 2006 ). Beşte bir oranına bile tekabül edemeyen bir sayı ile alınan karar, Fransız Ulusal Meclisinin iradesini yansıtıyor mu? Burada bir çarpıklık olduğu açık.


“Fransa Başbakanı Dominique De Villepin, ''Deneyimlerimizi gözönüne alarak, tarihsel konularda yasa çıkarmanın iyi birşey olmadığını biliyoruz'' dedi. Ayrıca “Fransız hükümeti, daha önce yaptığı açıklamada, Ermeni soykırımıyla ilgili yasanın gerekliliğine inanmadığını belirterek, Türkiye-Fransa ilişkilerinin önemini vurgulamıştı.” (Sabah, 12 Ekim 2006). Fransa basını da kaygıları dile getirdi.

Görüldüğü gibi Fransız kamuoyu yasanın gerekliliği konusunda emin değil. AB yetkilileri de bu yasanın bu şekilde ele alınmasını doğru bulmadıklarını belirttiler.

Ermeni soykırımı yasa tasarıları başta Fransa olmak üzere, İsviçre, Almanya gibi ülkeler tarafından daha önce kabul edilmişti. Fransa sorunu bu şekilde ortaya koymak yerine, AB nezdinde gerekli girişimleri yaparak hatta bizzat organize ederek ilerideki bir dönemde AP’na veya yetkili organlarına getirebilirdi. Burada önemli olan tek tek ülkelerin tavrından öte AB’nin bir bütün olarak tavrı önemlidir. BM bünyesinde bu sorunu ele almak ve bir karar çıkartmak zor ama AB bünyesinde ortak tavır geliştirmek pekala mümkün. Ayrıca Türkiye aday ülke durumunda. Burada öteki AB ülkelerinin ortak tavrının oluşması oldukça önem arzetmektedir. Türkiye eninde sonunda Ermeniler’e soy kırım uygulandığını kabul etmek zorundadır. Sadece Ermeniler’e de değil, Süryani/Nasturi, Pontus/Rum ve Dersim Alevi/Zaza halklarına da soykırım uyguladığını kabul etmek zorunda. Fransa Cumhurbaşkanı Chirac, Türkiye’nin, Ermeni soykırımını tanımaksızın AB’ye giremeyeceğini belirtti. AB yetkilileri her ne kadar böyle bir şart olmadığını söylese de, bu bir şart haline gelecektir. Gelmek zorundadır da. Çünkü bu, insan haklarının, demokratik değerlerin bir gereğidir. Bazı ülkeler, bu konuda faydacı davransa da bu konunun genel kabul göreceği varsayılabilir.

Ermeni soy kırımı, yaşanmış bir gerçektir. Bu konuda suçlu ve hatalı olanlar, hatalarını ve suçlarını bir an önce kabul etmelidirler. Sadece Türkiye yönetimi de değil, başta İngiltere ve Rusya olmak üzere öteki bütün taraflar da günahlarını ortaya koymak zorundadırlar. Ermeni soykırımı tanınmalı ve toprak dahil bütün sonuçları kabullenilmelidir.

Ataları, Ermeni soykırımına ikinci veya üçüncü derecede katılanlar, kendi hatalarını ve suçlarını açıkça ortaya koymalı ve özür dilemekten çekinmemelidirler. Türk ırkçılığının olumsuz tavrı reddedilmeli, demokratik ve insani değerlerin her kes için geçerli olduğu kararlıca savunulmalıdır.


M. Hayaloğlu









Cevaplar:

Dersim Forum





<< Home

Archives

September 2006   October 2006   November 2006   December 2006   January 2007   February 2007   March 2007   April 2007   May 2007  

This page is powered by Blogger. Isn't yours?