DERSIM MAMIKIYE

GÜZEL, RUHU TEMİZ, GECMİŞİNE VE TARİHİNE BAĞLI BIR DERSİM İCIN. HERKESE BASARILAR

Thursday, January 25, 2007

 

Ermeni Gazeteci Hrant Dink’in Hunharca Öldürülmesini Şiddetle Kınıyoruz!

Dersim Forum
Auteur - yazari: Avrupa Dersim Dernekleri Federasyonu (Aktaram/Zaza Forum) Tarih, gün ve saat : 23. Ocak 2007 22:29:17:
Ermeni Gazeteci Hrant Dink’in Hunharca Öldürülmesini Şiddetle Kınıyoruz!
Agos Gazetesi genel yayın yönetmeni Hrant Dink, uğradığı hunharca bir saldırı sonucu yaşamını yitirdi. Bu saldırıyı ve ve arkasındaki zihniyeti şiddetle kınıyoruz. Ailesine, yakınlarına, Agos Gazetesi çalışanlarına ve Ermeni Camiasına, tüm sevenlerine Dersim Dernekleri Federasyonu adına başsağlığı diliyor, acılarını paylaştığımızı burada bir kez daha içtenlikle belirtiyoruz.
Hrant Dink, Ermenilerin eşit haklara sahip olmasının mücadelesini veren değerli bır aydındı. Dink’in öldürülmesi, Türkiye’de halkların barış içinde bir arada yaşama iradesine, özgür düşünceye yönelik bir saldırıdır. Hrant Dink cinayeti, halkların kardeşliğine sıkılmış bir kurşundur. Saldırı, devletin, özellikle son dönemlerde yükselen işgalci ve ırkçı politikalarının bir sonucudur. En önemlisi, yine bu cinayetle derin güçlerin, son günlerde Kürt sorununu tartışan, azınlık haklarını gündeme getiren, demokrasi ve diyalog yoluyla çözümü savunan aydınlara da “ayağınızı denk alın” mesajını vermeleridir. Hrant Dink’e yapılan katliam Türk tarihine kapkara bir leke olarak geçecektir. Türkiye geçmişi ile hesaplaşmalıdır ki, bu güne kadar yapılan dayatmalar, yanlış ve güdümlü öğretiler ve saptırılmış tarih bilinci ortadan kalksın.Türkiye’de var olan farklı dil, din ve kültürlere saygı duyulsun. Gelecek kuşaklar arasında kin ve intikam duygularıyla beslenen topluluklar yaratılmasının önüne geçilsin. Tek yol bir an önce bu adımların atılmasında ve varolan azınlık haklarının tanınmasından geçecektir. Bundan sonra, diyalog ve barış içinde dost olarak yaşayan, birbirlerine kin ve öfke duymayan halklar ancak bu bilinçle yaratılır.
Kendisinden olmayanları “bölücü” gören, azınlık haklarını tanımayan ırkçı zihniyet bu cinayeti tetiklemiştir. “Ermeni Dölü”nü küfür olarak kullanan Türkiye`nin eski Başbakanlarından Tansu Ciller`di. “Bu ülkede Türk olmayanlarin bir tek köle olma hakkı vardır” diyen Adalet bakanı Esat Bozkurt`du. Türkce olmayan şehir ve köy isimlerini zorla degiştiren bu devletti. Kirmancki, Kürtce vd dilleri yasaklayan bu anayasaydı. Almanya`da Türk ögrencilerine “anadil dersi” isterken demokrat, ama Türkiye`de bu hakkı isteyenleri bölücü olarak manşete çıkaran Türkiye’nin en büyük gazetesi Hürriyet`dir. Şimdi, 301. madde ile aydınlara “Türklüğe hakaretden” mahkeme kararı ile “vatan haini” damgası vurarak onları açık hedef haline getiren yine bu devletdir. Bu alçakça cinayetin tetiğini çeken zavallı bir çocuktur ama cinayete azmettiren de bu zihniyettir.
Türkiye`de, “Türk ve Sünni” olmayanlar kendi kimlikleri ile ortaya çıktıklarında potansiyel bir tehdit altındadırlar. Pek çok Dersimli batı illerinde kendilerine “Elazığlıyım”, “Erzincanlıyım” demek zorunda kalmaları bu endişedendir.
Umut ediyoruz ki; TC. yöneticileri inkar ve yasaklardan vazgeçip, Türkiye’de var olan farklı dil ve inançları bir zenginlik olarak kabul edip, anayasal çerçevede güvence altına alırlar. Bu haklar, başta “Kophenagen Kriterleri” olmak üzere zaten pek çok uluslararası antlaşma ile güvence altına alınmış haklardır. Irkçı şöven linç girişimlerini ve cinayetleri önlemenin yegane yolu, Türkiye’de bulunan diğer dil ve inançlara tam özgürlük sağlanması ve uygulanmasıdır.
Avrupa Dersim Dernekleri Federasyonu
http://f25.parsimony.net/forum62148/messages/23870.htm

Cevaplar:
Dersim Forum





<< Home

Archives

September 2006   October 2006   November 2006   December 2006   January 2007   February 2007   March 2007   April 2007   May 2007  

This page is powered by Blogger. Isn't yours?