DERSIM MAMIKIYE

GÜZEL, RUHU TEMİZ, GECMİŞİNE VE TARİHİNE BAĞLI BIR DERSİM İCIN. HERKESE BASARILAR

Sunday, April 15, 2007

 

IBRAHIM COSKUN, DERSIM 38 HESABI

KAZANILMAYAN GÜN KAYBEDILEN ASIRDIR
Günümüzde yurdu ve özgürlügü bagimli olan, yasam secimi özgür olmayan, isgal edildigi güclere karsi yok olmamak icin direnen toplumlarda o toplumun Aydinlarina ve bu Aydinlarin faliyetlerini yürüttügü yasal kurum ve kuruluslara cok önemli rol düsmektedir.
İnsanligin gecen yüzyillardaki degisimleri incelediginde görülürki dünyamizin son 50 yilda (bir bilinmeze dogru!) katettigi mesafe ürkütücüdür.Bugün gelinen asamada yasama damgasini vuran sistemin adi ve mekanizmasi acik secik ortadadir.Bu sistem önce kisisel ardindan birazda toplumsal cikarlar üzerine kuruludur. Kapital gücün damgasini vurdugu bu carkin yasalarinda zor ya da silahin gücü degil mantik hakimdir. Dövüsken gücünden cok beyin gücüyle savasan, silahtan cok özgüveniyle kusanan kisi ve onun temsil ettigi toplumun sayginligi vardir, yasam sansi yüksektir. Öz güveni olmayan, yüzyil sonrasinin ince hesaplarinin yapildigi pazarlik masalarinda sahip oldugu serveti iyi pazarlamayan, ne oldugunu, ne istedigini ve karsiliginda ne verdigini iyi bilmeyen bir toplumun temsilcisini birakalim ciddiye almak muhattap bile alinmaz. Kaldiki kisinin temsil ettigi toplum kurumlasma sürecini dahi hala tamamlamamissa isi daha da zordur. Dersim insani bilgi ve birikim bakimindan, Dersim dogasi ise dogal zenginlik acisindan oldukca ilerde ve sansli bir konumdadir.Cografyamiza bakildiginda bölgede olan icme su potansiyeli dünyanin en saglikli ve en zengin kaynaklarinin basinda gelmektedir.Dersim´in yer altindaki diger zenginliklerine inildiginde görülürki daha deginmemis bu cevherler sahip cikildiginda bölgenin bir sanayi merkezine dönüsmesi icten bile degildir. Dersim´in yaylalarindaki her bitki türü bilincli ve biyolojik degerlendirildiginde büyük döviz geliri saglayacaktir.Dersim´in tarihinda gelismis bagcilik ve sarapciligin izleri vardir .Dersim´in kirac topraklari esildiginde sarap küplerinin kalintilarindan gecilmez bu da istenildiginde tekrar bag ve sarap isletmeciligine rahatlikla gecilecegini gösterir.Dersim cografyasi yaz ve kis dogal sporlari icin deyim yerinde ise tam bir cenettir. Uygar standartlarda bu tür faliyetlerin zemini iyi hazirlandiginda basi bos degil seviyeli bir turizm kaynagi hazirdir. Dersim´in dogasi klasik tarimcilik ve hayvacilik yerine cagdas organik üretime gecildiginde binlerce aileyi gecindirecek verimlilige sahiptir.
Yukarida da degindigim gibi özellikle Diasporadaki Dersim insaninin yasamin her alaninda edindigi bilgi ve maddi birikimin kücük bir bölümü dahi Dersim´i Avusturyanin bir bölgesine benyetecek güctedir.
Günümüz sisteminin elli yil, yüz yil, bin yil gerisinde degil icinde olan ve ilerisini gören Dersim´in Aydinlari ciddi bir kurumlasmayi baslatir, Dersim´in insanlarina özgüvenlerini kazandirir, onlarin bilgi ve birikimlerini Dersim´e yönlendirirlerse Dersim´de Dersimce yasamaninin önündeki engellerde bir bir ortatan kalkar.
Ancak ne aciki bu günkü Dersim´in ve birbirlerinden kopuk olan Dersimli insanlarin gercekligine bakildiginda gerekli potansiyel olmasina ragmen gelecege umut ve güvenle bakmak hayalci olur.Zira Dersim adina konusan ve Dersim davasina soyunan genel görüntü iyimser bir tablo sergilemenin verilerinden uzaktir. Gercekci degildir, cagdas degildir, samimi degildir.Dersimi yeniden onarmanin ve Dersim toplumunun aydin öncülügünü yapmanin esaslari vardir. Dersim insani tarihi ve gecmisiyle barisik bir halktir. Dersim insani günümüzde silahla bir toplumun kaderinin degismeyecegini yasayarak bilen ve inanan bir halktir. Dersim insani cagdastir, uygardir, bilime aciktir, ilericidir, gercekcidir.Dersim insaninin öncülügüne soyunan “aydin”lar ve dernekleri Dersimlilerin bu özelliklerini anlayacak erdemden yoksun oldugu sürecede kendi basinadirlar, ve birbirlerinin baslarini kemirmekle kalacaktirlar.Halin bu görüntüsü acidir ve acildir. Bu yil Dersim Katliaminin Yetmisinci Yilidir. Bu yillar: Dersim özünü koruyan ve Dersimi yasamak isteyen her insanin kisisel kabugundan cikip ortak davasina tüm gücüyle sarilma sahiplenme zamanlaridir. Dersim´in yeniden yasama kavusturulmasinda kaybedilen hergün bir asirdir. Dersim´i insansizlastiran, Dersim´i isgal eden güclerin yararinadir, onlarin cikarinadir.





<< Home

Archives

September 2006   October 2006   November 2006   December 2006   January 2007   February 2007   March 2007   April 2007   May 2007  

This page is powered by Blogger. Isn't yours?